Menig tuinbezitter kent het gevoel… Je ziet een prachtige tuinfoto die je enorm aanspreekt. Een tuin waarin je jezelf al helemaal ziet zitten. Maar dan komen de vragen, hoe begin je hier nu aan? Welke vorm, welke materialen, waar komt de fietsberging, welke planten groeien hier op deze plek en, last but not least, wat kost de aanleg van zo’n tuin?

Een tuinarchitect kan u door een rijke expertise een passend antwoord geven op deze vragen. De kennis van materialen en planten wordt gecombineerd met creativiteit en originaliteit. De ervaren tuinarchitect maakt hierdoor met een weldoordacht tuinontwerp een totaalpakket waarin zowel het functionele gebruik van de buitenruimte als de esthetische tuinwensen zijn opgenomen.

Net zoals men bij het ontwerp van een woning de vakkennis van een architect inschakelt, is het voor het bekomen van een optimale buitenruimte erg nuttig om beroep te doen op een ervaren tuinarchitect.

Creatieve visie en tuinontwerp op maat

Bij Tuinen Dea Dia geloven we dat een tuinarchitect, bovenop de kennis, een sterke creatieve visie moet uitdragen. Het tuinplan niet als ‘copy-paste’ maar een gefundeerd tuinontwerp dat past bij de unieke plek met haar unieke bewoners. Via gerichte vragen en het aanvoelen van de tuin in haar omgeving kunnen we als tuinarchitect de eigenheid van een project inschatten. Dit is erg belangrijk als startfase in een tuinontwerp. Dit zijn bepalende punten die van bij het begin in het tuinontwerp mee moeten worden opgenomen om een natuurlijk aanvoelend eindresultaat te bekomen.

Tuinontwerp als geheel

Zonder visie wordt een tuin al snel een mengelmoes van losse items in verschillende stijlen, zonder verbinding met elkaar. Dit maakt de tuin chaotisch en geeft uiteindelijk niet de beoogde sfeer. Als tuinarchitect vind ik het daarom erg belangrijk dat het tuinontwerp de vormgeving van de tuin als geheel omvat, zodat voor-, zij- en achtertuin naadloos in elkaar overvloeien. Ook een gebonden visie op de gebruikte materialen, de tuinelementen en de beplanting is zeer bepalend voor de sfeer in de tuin. Een juiste selectie geeft een opwaardering aan ieder item op zich.

Het uittekenen van een coherente esthetische vormgeving met connectie tussen de verschillende onderdelen vergt kennis, ervaring en veel passie voor tuinarchitectuur. Het is de kern van onze activiteit als tuinarchitect.

Optimale ruimtebenutting

Het optimaal benutten van de beschikbare ruimte staat ook centraal in de tuinontwerpen van Tuinen Dea Dia. Of het nu gaat om een kleine stadstuin of een uitgestrekte landelijke tuin, als tuinarchitect zorgen wij voor een efficiënte indeling die aansluit bij uw specifieke buitenruimte. Het is vaak het combineren van de nodige gebruiksinrichting met de gewenste esthetische invulling die ons als tuinarchitect voor uitdagingen stelt. Het zoeken hier naar de goede oplossing is een fijn en boeiend traject in het uitwerken van het tuinontwerp.

Duurzaamheid en milieubewust

Vandaag de dag valt milieuvriendelijkheid niet meer weg te denken. Als tuinarchitect gaan we zeer doordacht om met duurzaamheid en ecologie. We adviseren u over een selectie van inheemse planten en het gebruik van waterbesparende systemen en ecologisch verantwoorde materialen. Zo wordt uw tuin niet alleen mooi om zien, maar ook milieuvriendelijk. Met Tuinen Dea Dia kiest u voor een groene en duurzame benadering van een natuurlijk tuinontwerp, waarbij schoonheid hand in hand gaat met respect voor het milieu.

Tuinontwerp in fases

De kosten voor de aanleg van een tuin komen soms, of vaak, in conflict met nog nodige kosten aan de woning. Een goed omvattend tuinontwerp is juist hier dan van groot belang. De tuinarchitect voorziet de juiste locaties voor de toekomstige aanleg zodat je niet voor vervelende aanpassingen komt te staan in een latere uitvoeringsfase. Zo kan bijvoorbeeld in eerste instantie de aanleg zich beperken tot enkel het aanplanten van de bomen zodat die al extra tijd krijgen om te groeien. Om budget te besparen kan dan aangeplant worden met kleinere plantmaat.

Het tuinontwerp is in die zin in het geheel van de volledige tuinaanleg een nuttige investering die zorgt voor kwaliteit, efficiëntie en gemoedsrust.

Conclusie

Ben je overtuigd van de waarde van een tuinarchitect? Heel graag maak ik kennis met jou unieke tuinproject.

Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden voor de realisatie van de tuin van je dromen.

Kathleen Cole

De drive achter Tuinen Dea Dia is tuinarchitect Kathleen Cole. Zij studeerde landschaps- en tuinarchitectuur aan de Erasmushogeschool Brussel.

Tuinarchitect nodig?

Contacteer ons voor een afspraak